MTBO

Mauntin bajk orijentiring (MTBO) je grana orijentiringa koja se izvodi na planinskim biciklu, gde se navigacija vrši duž šumskih puteva i staza. U poređenju sa trkačkim orijentiringom takmičarima se obično ne dozvoljava da napuštaju puteve i staze u toku trke. Taktika za navigaciju je slična ski orijentiringu, pri čemu je glavni fokus izbora rute tokom navigacije. Glavna razlika u poređenju sa ski orijentiringom je ta da se navigacija vrši pri većim brzinama, jer bicikl postiže veće brzine, pa je čitanje karte izazovnije.

Od posebne opreme koristi se nosač karte koji dozvoljava da se karta rotira u željenom smeru.

Takmičarima je dozvoljeno nošenje alata za sitne popravke kao i rezervnih delova.

Karte za MTBO su manje detaljne od standardnih orijentiring karata. Putevi i staze na MTBO kartama su obeleženi u zavisnosti od težine vožnje po njima. Postoje: lake, spore, teške i nemoguće za vožnju. Takođe, prepreke koje zahtevaju silaženje sa bicikla i njihovo obilaženje su označene na karti.

MTBO je jedan od četiri sporta članova Međunarodne Orijentiring Federacije. Prvi svetski šampionat održan je 2002. godine u Fontainebleau, Francuska. Od 2004. svetski šampionat se održava svake godine. Evropski šampionat se održava svake godine od 2006.